Wil je duurzaam en gezond afvallen?
Dan is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van hoe je dat het beste kunt aanpakken. Veel mensen willen graag snel afvallen en grijpen naar een dieet of gaan lijnen op een andere manier. Vaak vallen ze snel wat kilo’s af maar na een jaar zijn ze weer even zwaar of zwaarder dan toen ze begonnen. De BMI helpt geeft een goede indicatie.
De meeste diëten zijn moeilijk of niet op de lange termijn vol te houden omdat er nogal wat wilskracht nodig is voor het slagen van die diëten. Je wilskracht is dan als een stokje waar spanning op komt te staan, dat knapt op een bepaald moment. Lijnen of een dieet volgen is eigenlijk een tegennatuurlijk proces. Het voelt als vechten tegen je lichaam. Als je aan diëten denkt, dan denk je aan “volhouden”. Aan vooral nee zeggen tegen alles wat je lekker vindt. In mijn aanpak kies ik er liever voor om in kleine stappen, zonder stress, je eetgedrag aan te passen.
Afvallen door middel van gezonde voeding
Dit is duurzaam afvallen; het aanleren van nieuwe gewoontes die je je eigen maakt en die je de rest van je van leven met plezier volhoudt. Gewoontes die goed zijn voor jouw gezondheid.
Je hoeft dus niet in één keer alles te doen. Samen gaan we kijken hoe jouw situatie eruit ziet. Van daaruit besluiten we waar jij nu het beste aan kunt werken om duurzaam af te vallen en wat er nodig is om jouw leefstijl positief aan te passen.
Lichaamssamenstelling
en BMI
De beste manier om duurzaam af te vallen heeft positieve consequenties voor je lichaamssamenstelling. Hiermee bedoel ik de verhouding tussen vet en spieren in je lichaam. De meeste mensen hanteren echter het BMI volgens de volgende normering om te controleren of je wel of geen gezond gewicht hebt.
Bij een BMI onder de 18,5 heb je ondergewicht.
Een BMI tussen de 18,5 en de 25 wordt gezien als een gezond gewicht.
Bij een BMI tussen de 25 en de 30 is er sprake van overgewicht.
Bij een BMI tussen de 30 en de 35 is er sprake van obesitas.
En tussen de 35 en de 40 is er sprake van obesitas type II
Bovenstaand BMI zegt zeker iets over je gewicht in relatie tot je gezondheid. Toch is het belangrijk hier een kanttekening bij te plaatsen. BMI maakt geen onderscheid tussen vet en spiermassa. Als je bijvoorbeeld een sumoworstelaar en bodybuilder vergelijkt, kunnen beiden gemakkelijk een BMI scoren van 30 of meer. Beiden hebben in dat geval overgewicht. De bodybuilder heeft een laag vetpercentage en hoge spiermassa, terwijl de sumoworstelaar een hoog vetpercentage heeft. De BMI geeft in dit opzicht dus een vertekend beeld.
Om te weten hoe het gesteld is met jouw lichaamssamenstelling en wat er gebeurt als je verantwoord afvalt, is belangrijk dat er gekeken wordt naar je lichaamssamenstelling. Gezond afvallen is erop gericht om je vetpercentage te verkleinen en je spiermassa te vergroten.
Je kunt BMI berekenen, maar houd er rekening mee dat dit geen totaalplaatje biedt. Ik help je graag dit totaalplaatje te laten zien. Wat jij nodig hebt om gezond en duurzaam af te vallen hangt af van veel persoonlijke factoren. Neem contact met mij op als je een vrijblijvende afspraak wilt maken om jouw lichaamssamenstelling te meten en een plan op maat te bespreken.